Du er her Hjem » Om os » Tjekkiet

Tjekkiet

Den Tjekkiske Republik er beliggende i centrum af Europa, og bliver nogen gange kaldt Europas hjerte. Den har en befolkning på 10,3 millioner indbyggere og dækker et areal på ca. 80.000 kvadratkilometer.

De tjekkiske grænser er de ældste i Europa. Tjekkiet grænser op til Tyskland mod vest med en naturgrænse bestående af malmbjergene, den tjekkiske skov og Sumava området. Grænsen til Polen består af Jizerske-bjergene, Giant bjergene, Eagle bjergene og Jesenik bjergkæden. Grænsen til Østrig fremkommer af Dyje-floden, og grænsen til Slovakiet består af Morava floden og White Karpatbakkerne.

Den Tjekkiske Republik består af tre lande: Bohemia, Moravia og Schlesien. En naturlig grænse mellem Moravia og Bohemia er lavet af det Bohemian-Moraviske højland. Det højeste bjerg i Tjekkiet er Snezka (1602m) i Giant bjergene, og den længste flod er Volta. Der er mange skønne naturområder i Tjekkiet. Syd-Bohemia er især rig på damme.

De smukkeste naturområder i Tjekkiet, er paradiset ’Sten-byen’ i Prachov-klipperne, Decin-murerne, Czech Switzerland naturpark, Boubin-jomfruskovene, Macocha-afgrunden og mange flere. Der findes også nogle fredede områder og national parker, hvor regionen omkring floden Dyje især skal fremhæves. Flere af disse steder benyttes også som vores polterabend destinationer.

Republikkens historie

I begyndelsen af det 20. århundrede var Bohemia en del af det østrigske imperium. Efter 1. Verdenskrig i 1918, erklærede Tjekkoslovakiet sin uafhængighed. Den nye republik havde tre områder: Bohemia, Moravia og Slovakiet. Den populære Tomas Garigue Masaryk blev den første præsident. I oktober 1938 besatte nazisterne Sudeterlandet, og Storbritannien og Frankrig overtog efter den berygtede München-aftale. I marts 1939, besatte Tyskland Bohemia og Moravia. Slovakiet proklamerede sin uafhængighed som en nazistisk marionetstat. Efter Anden Verdenskrig i 1945, blev Tjekkoslovakiet genoprettet som en selvstændig stat. Ved valget i 1946 blev kommunisterne det største parti med 36% af stemmerne og dannede koalitionsregering.

I 1948 iscenesatte kommunisterne et statskup og Tjekkoslovakiet blev et kommunistisk land. I 1960'erne blev Tjekkoslovakiet gradvis liberaliseret under det tjekkoslovakiske kommunistpartis reformistiske generalsekretær Alexander Dubcek. Men denne korte periode blev afbrudt af en sovjetisk partiinvasion i august 1968. I 1969 blev den reformistiske Dubcek erstattet af den ortodokse Gustav Husak, og Tjekkoslovakiet blev et kommunistisk land under sovjetisk indflydelse. Den kommunistiske regering trådte tilbage i november 1989 efter en uge med demonstrationer kendt som fløjls revolutionen. Den populære Vaclav Havel blev valgt som republikkens præsident. I slutningen af 1992 opdeltes Tjekkoslovakiet til Tjekkiet (Bohemia og Moravia) og Den Slovakiske Republik (Slovakiet). Denne fredelige opdeling kaldes fløjls skilsmissen.

Tolv år senere, den 1. maj 2004, blev Tjekkiet en del af den Europæiske union. Den 1. januar 2008 blev Tjekkiet en del af Schengen-aftalen og gav åbne grænser mod andre Schengen lande. Dette tillader rejse til og fra disse lande uden kontrol, både ved landegrænser og i lufthavne. Efter åbning af grænserne kom der et sandt boom af turister til landet og Polterabends i Prag blev meget populære.

Det Tjekkisk politiske system

Lederen af den Tjekkiske Republik er præsidenten (for tiden Milos Zeman). Han er valgt for en periode på fem år. Parlamentet og regeringen har hovedmagten. Regeringen er sammensat af premierministeren, viceministeren og ministrene.

Det retslige system, er bygget op af en række domstole, med ’house of common’ og senatet, som den øverste retsinstans. Den er yderligere delt op i region og distriktsdomstole.

Vores flag består af tre farver, rød, blå og hvid. Den røde er nederst, den hvide er øverst og den blå har en trekant på den venstre side.

Skriv til os for mere info!

(29.0 + 43.5) *

Obligatorisk felt

 
 
 
Op